Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

 


Ανακοίνωση για τις εξελίξεις του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Ηράκλειο 2/4/2024

Αγαπητοί γονείς,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου συγκροτήθηκε σε σώμα στις 25/10/2023. Στη συνεδρίαση αυτή προέδρευε η πλειοψηφούσα εκλεγμένη στο ΔΣ, η οποία μετά την εισήγηση συγκρότησης αρνήθηκε τη θέση της Προέδρου, αλλά επέλεξε τη θέση της Αντιπροέδρου.

Σε συνέχεια της άρνησης της υπήρξε μία πρόταση για την Κασσιανή Λάμψα για τη θέση της προέδρου, έπειτα άλλη μια πρόταση για τον Γιώργο Τριανταφύλλου για τη θέση αυτή, ο οποίος την αρνήθηκε.

Το σώμα εξέλεξε με ομόφωνη απόφαση στις θέσεις ευθύνης: Πρόεδρο την Κασσιανή Λάμψα, Αντιπρόεδρο την Παπαντωνάκη Αφροδίτη, Γενικό Γραμματέα τον Γιώργο Τριανταφύλλου και Ταμία την Ιερονυμάκη Μαρία.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. δια ζώσης, όπου έχουν αποφασιστεί μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για πρωτοβουλίες του συλλόγου στην προσπάθεια μας να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει ότι βιώνουν τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα στο σχολείο.

Η συμβολή όλων είναι σημαντική σε αυτή την καθημερινή μάχη που δίνουμε για αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει με μοναδικό σκοπό να συμβάλλουμε θετικά στο βαθμό που μπορούμε στη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών.

 

Συγκεκριμένα τα ζητήματα που αναδείξαμε και η λειτουργία μας μέχρι τώρα είναι:

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ πραγματοποιήσαμε τα παρακάτω:

1.        Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Β/θμιας σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου κο Περισυνάκη για την επαναπρόσληψη του σχολικού φύλακα, καθώς η σύμβασή του έληξε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και το σχολείο μας τον έχει μεγάλη ανάγκη.

2.        Συνάντηση με την Τεχνική Υπηρεσία  Δήμου Ηρακλείου για το βάψιμο του σχολείου και ικανοποιήθηκε το αίτημα αυτό.

3.        Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ηρακλείου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που υπήρχαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς (τα κενά ήταν: ΠΕ02 με 14 ώρες, ΠΕ03 με 13 ώρες, ΠΕ04.01 με 6 ώρες, ΠΕ05 με 4 ώρες, ΠΕ08 με 4 ώρες, ΠΕ11 με οκτώ ώρες και ΠΕ86 με 4 ώρες).

4.        Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη του Δ.Σ. με την παρουσία αρκετών γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν στο τμήμα ένταξης, αποφασίζοντας παρέμβαση στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ηρακλείου και στη Σύμβουλο Ειδικής αγωγής για τη λειτουργία του τμήματος ένταξης του σχολείου μας, στο οποίο είναι εγγεγραμμένα περίπου 40 παιδιά.

5.        Στηρίξαμε με σχετική ανακοίνωση τις κινητοποιήσεις του ΚΕΘΕΑ και καλέσαμε γονείς, κηδεμόνες, μαθήτριες και μαθητές να συμμετέχουν σε αυτές προς όφελος όχι μόνο των ατόμων που θεραπεύονται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ, αλλά και της κοινωνίας εν γένει.

6.        Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μέλος των αναρίθμητων φορέων, συλλόγων και σωματείων  που συστρατεύθηκαν  σαν μια γροθιά απέναντι στην κρατική αναλγησία και εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας στην Κρήτη και της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων του Ηρακλείου. Συμμετείχαμε δυναμικά στην Παγκρήτια κινητοποίηση στις 30/11/2023 μαζί με όλους τους άλλους φορείς για το δικαίωµα στην προστασία της υγείας ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώµατα.

7.        Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το 15μελές του Σχολείου, ώστε να ακούσουμε τα θέματα και τις ανησυχίες των μαθητών για πλευρές της λειτουργίας του Σχολείου και να συζητήσουμε θέματα όπως η εκδρομή της Γ τάξης, διοργάνωση εκδήλωσης στο χώρο του σχολείου, το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο μεταξύ των μαθητών κ.α.

8.        Από θέση αρχής σταθήκαμε έμπρακτα στο πλευρό των μαθητών και  των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες: α) με την χορήγηση δωροεπιταγών για την κάλυψη ορισμένων βασικών αναγκών τους β) με τη βοήθεια μαθήτριας που αντιμετώπιζε δυσκολία στην  μετακίνηση της προς και από το σχολείο γ) με την κάλυψη ενός δεκατιανού για δέκα παιδιά.

Παράλληλα, θεωρώντας ότι σε όλα τα παιδιά πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες τους, εν έτη 2024, από την πολιτεία και το κράτος, διεκδικήσαμε από το Δήμο Ηρακλείου να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα, καθημερινά για κάθε μαθητή, μέσω του δήμου αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό τους.

Αλλά μέχρι τότε, άμεσα να καλυφθεί αυτό το κόστος από τον Δήμο για αυτά τα παιδιά του Σχολείου μας. Επίσης, να διευρυνθεί η διάθεση γεύματος όπως γίνεται σε μαθητές Δημοτικού σε κάποια Σχολεία, σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την προοπτική σίτισης από δομές σε κάθε σχολείο.

Ευχαριστούμε Θερμά όλους τους γονείς που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ζήτημα.

9.        Καταλήξαμε, έπειτα από προτάσεις στο να δημιουργηθούν δυο ομάδες απογευματινών δραστηριοτήτων: μια ομάδα σκάκι και μια ομάδα θεάτρου, οι οποίες αν και στα μέσα της χρονιάς, ξεκίνησαν να λειτουργούν.

Με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ:

10.    Σταθήκαμε υπέρ στο δικαίωμα των παιδιών μας να μπορούν να έχουν όλα τη δυνατότητα να σπουδάζουν Δωρεάν σε Δημόσια Πανεπιστήμια. Απορρίψαμε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ως γονείς σταθήκαμε στο πλάι των φοιτητικών συλλόγων και της εκπαιδευτικής κοινότητας που κινητοποιήθηκαν για το δικαίωμα όλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στη μόρφωση, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.

Για τη λειτουργία του ΔΣ:

11.    Το Διοικητικό Συμβούλιο σε αυτήν τη σχολική χρονιά που λειτουργεί, ακολουθεί τις συλλογικές διαδικασίες των δια ζώσης συνεδριάσεων, ανοιχτές με κάλεσμα στους γονείς να παρευρεθούν να το παρακολουθήσουν και να θέσουν οποιοδήποτε ζήτημα επιθυμούν στη συνεδρίαση του ΔΣ.

 Οι συνεδριάσεις αυτές δεν μπορούν για  κανένα λόγο να αντικατασταθούν από την διαδικτυακή επικοινωνία, η οποία είναι προβληματική και οδηγεί και σε παρεξηγήσεις, όταν δεν μπορείς να αναπτύξεις τις σκέψεις σου επαρκώς με μηνύματα μέσα από μια ομάδα viber και να την παρακολουθείς διαρκώς.  Ενώ σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε συζητήσει και συνηγορήσει να μην αποφασίζουμε μέσω viber, χωρίς πρώτα όλοι να μπορούν να πουν από κοντά την άποψη τους, ακόμα και σε έκτακτο ΔΣ.  Ένας από τους λόγους που αναφέρονται στην παραίτηση των μελών είναι αυτός.

12.    Με δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες με βάση το καταστατικό του Συλλόγου και την κείμενη νομοθεσία των γονεϊκών οργάνων, διασφαλίσαμε μέχρι τώρα την ορθότητα των αποφάσεών μας.  Βέβαια κάθε μέλος είναι ένα αυτόνομο άτομο με δική του κρίση και άποψη, την οποία πρέπει να μπορεί να την εκφράζει, να την καταθέτει και εν τέλει να ακολουθεί και να σέβεται τη συλλογική απόφαση της πλειοψηφίας.  Προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ένα ομαλό κλίμα στις συνεδριάσεις του ΔΣ και οποιαδήποτε παρεξήγηση κι αν συνέβαινε να συζητιέται ανοιχτά στην ίδια ή σε επόμενη συνεδρίαση, όπως και έγινε όλο αυτό το διάστημα.

 Δυστυχώς με έκπληξη λάβαμε κι εμείς τις παραιτήσεις τριών μελών του ΔΣ, με λόγους και δικαιολογίες που δεν ευσταθούν, από το επίσημο e-mail κιόλας του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας του ΔΣ για την αποστολή τους.   Μιας αυθαίρετης πράξης εν αγνοία μας,  χωρίς την στοιχειώδη ενημέρωση των μελών και της Προέδρου για την πρόθεση μιας τέτοιας ενέργειας.

Πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις του ΔΣ στις οποίες δεν παρευρέθηκαν αυτοπροσώπως για να τις καταθέσουν υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους και τους λόγους τους, ώστε να τις συζητήσουμε ως συλλογικό όργανο αυτές, αλλά και να προχωρήσουμε σε έγκριση ή όχι των παραιτήσεων αυτών, που δίχως την παρουσία τους όλες αυτές τις μέρες δεν προχωρήσαμε ερήμην τους… Αντιθέτως βλέπαμε κι εμείς τις αναρτήσεις τους μεταγενέστερα (27/3) μέχρι και στο επίσημο blog του Συλλόγου που κανονικά το χειρίζεται το ΔΣ.  Άρα αποδεχόμαστε τις παραιτήσεις σιωπηρά, εφόσον αυτές δεν κατατέθηκαν δια ζώσης και υπογεγραμμένες, ωστόσο τις περιμένουμε καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας όλο αυτό το διάστημα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ισχύ με την ύπαρξη απαρτίας με 6 στα 9 μέλη βάση του καταστατικού του και της κείμενης νομοθεσίας των γονεϊκών οργάνων(Δ4/539 31-10-2001 Υπ. Παιδείας και αρθμ.163/01 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).   

Η Συνεδρίαση του ΔΣ τη Δευτέρα στις 1/4/2024 ενέκρινε τις παραιτήσεις, όπου και τους ευχαριστούμε και για την προσφορά τους και προχώρησε στην αναπλήρωση με δύο μέλη.   Η καινούρια σύνθεση του ΔΣ είναι η εξής:

. Πρόεδρος: Λάμψα Κασσιανή

. Αντιπρόεδρος: Barbu Adelina

. Γενική Γραμματέας: Σταυρουλάκη Μαρία

. Ειδική Γραμματέας: Μπιτσάκη Τζένη

. Ταμίας: Ιερονυμάκη Μαρία

. Έφορος: Κρυαράς Δημήτρης

. Μέλος: Μπελενιώτη Κατερίνα

. Μέλος: Μαζίτσος Γιώργος

Αντί επιλόγου:

Σας καλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνουμε ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, την επόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων με θέμα: «Νεανική παραβατική συμπεριφορά και βία στα σχολεία» με ομιλήτρια την Ψυχίατρο Αναστασάκη Μαρία.

Το επόμενο διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο πρόκειται να οργανώσει μια γιορτή για τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε να κλείσει η φετινή χρονιά αποχαιρετώντας τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με ζεστασιά και αισιοδοξία.

Παρόλα τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι εμείς οι γονείς σε αυτή τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη και τη δύναμη μαζί να δείχνουμε στη νέα γενιά έναν δρόμο ελπίδας και χαράς, ώστε με κουράγιο και δύναμη να χαράξουν το μέλλον τους.

Σε αυτή τη γιορτή καλούμε όλους τους γονείς να συμβάλλουν όπως μπορούν για την επιτυχία της.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

 

Η Πρόεδρος                                                               Η Γενική Γραμματέας

 

        Κασσιανή Λάμψα                                                            Σταυρουλάκη Μαρία