Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Νεανική παραβατική συμπεριφορά και βία στα σχολεία" την Δευτέρα 8-4-2024 στις 18.00

 


Αγαπητοί γονείς,


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου σας προσκαλεί τη Δευτέρα 8/4/2024 στις 18:00 στην εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας με θέμα: «Νεανική παραβατική συμπεριφορά και βία στα σχολεία». Με ο
μιλήτρια την ψυχίατρο  Αναστασάκη Μαρία.

Είμαστε σε μια περίοδο που η νεανική παραβατικότητα είναι σε έξαρση και επεκτείνεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες στα παιδιά, δεν εντοπίζεται μόνο μεταξύ αγοριών αλλά και στα κορίτσια.

Οι αιτίες που δημιουργούν τέτοια φαινόμενα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Ένας παράγοντας είναι η αποξένωση που δημιουργεί ο τρόπος ζωής, που εντάθηκε με τον εγκλεισμό τη διάρκεια της πανδημίας και οδηγεί σε εσωστρέφεια, επιθετικότητα, αδυναμία και δυσκολία επικοινωνίας.

Η βία και η ψυχολογική καταπίεση στους χώρους εργασίας μεταφέρεται στην οικογένεια με αποτέλεσμα στα λαϊκά σπίτια να υπάρχουν εντάσεις, άγχη και αγωνίες που δημιουργούν όρους επιθετικότητας στα παιδιά.

Άλλος παράγοντας είναι η διάδοση αμφισβητούμενων  αντιλήψεων και προτύπων στο πλαίσιο του διαδικτύου, που ευνοεί την αναπαραγωγή της βίας, της χρήσης ουσιών, της εμπορευματοποίησης του ανθρώπου, του γυναικείου σώματος κ.α. Ακόμα και η πλατφόρμα καταγγελιών για το bullying, που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, είναι ένα «κατασταλτικό μέτρο», που έρχεται να δράσει αφού έχει γίνει το γεγονός, ενώ τη μεγαλύτερη σημασία την έχει η πρόληψη.

Θα πρέπει:

ü Να στηρίζονται δραστηριότητες μέσα στο σχολικό πρόγραμμα που βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Η επαφή του παιδιού με το σχολείο δεν είναι μόνο η γνώση, είναι και η διαπαιδαγώγηση, η διαμόρφωση κοινωνικών σχέσεων. 

ü Να στελεχώνονται τα σχολεία με μόνιμους σχολικούς ψυχολόγους και σχολικούς κοινωνικούς λειτουργούς που θα βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία και όχι μια φορά την εβδομάδα και θα στηρίζουν τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.

ü Να δημιουργηθούν σχολές γονέων σε όλα τα σχολεία και γενικότερα να παρθούν μια σειρά μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι στο πρόβλημα.

Ü Είναι πολύ σημαντικό και για μας τους γονείς και με τη στάση ζωής μας τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας, αν είμαστε κοινωνικά αδιάφοροι.

 

Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, παλεύουν καθημερινά αβοήθητοι.

Η καθημερινή μας δράση πρέπει να θέτει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων αλλά και των δημιουργικών μας πρωτοβουλιών ένα σχολείο που θα προωθεί την ομαδικότητα, την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη. Απευθυνόμαστε στους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς και τους καλούμε. Μαζί. Ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης, να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα που θα έχει στο νου το παιδί.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

 

Η  Γενική Γραμματέας

 

Μαρία Σταυρουλάκη   

Η Πρόεδρος

 

Κασσιανή Λάμψα